Jdi na obsah Jdi na menu
 


Karlštejn

karlstejn.jpeg

Karlštejn je původem středověký královský hrad, nacházející se na katastrálním území Budňany ve stejnojmenné městysi Karlštejn v okrese Beroun asi třináct kilometrů východně od Berouna a třicet kilometrů jihozápadně od centra Prahy.

Hrad Karlštejn byl založen okolo roku  1348 jako soukromé reprezentační sídlo  římského císaře a českého krále Karla IV.

Nejcennějšími dochovanými prostorami na Karlštejně jsou kaple svaté Kateřiny a kostel  Nanebevzetí Panny Marie v Mariánské věži a kaple svatého Kříže ve Velké věži.

Jméno hradu

Jméno hradu vzniklo ze spojení dvou německých slov „Karls-stein“, čili Karlův kámen nebo Karlův skalní hrad, a bylo přejato do češtiny jako Karlštejn.

Jméno je odvozeno od zakladatele hradu Karla IV., který sám v zakládací listině karlštejnské kapituly vydané roku 1357 vepsal pasáž.

Císařský palác

Palác sloužil v době Karla IV. a Václava IV. jako obydlí panovníka a jeho dvora.

Mariánská věž

Menší z věží vnitřního hradu je spojena můstkem s císařským palácem. Ve 2. patře se nachází kostel Panny Marie se sakristií.

V kostele se zachovaly cenné nástěnné malby s biblickými výjevy a tzv. ostatkovými scénami, v nichž Karel IV. přijímá a ukládá ostatky svatých. 

Velká věž

Velká věž je spojena s Mariánskou věží krytým dřevěným mostem. Nachází se na nejvyšším místě hradu a má vlastní opevnění.

Viniční terasy

Na Kněží hoře, na jejíž jižní straně stojí hrad Karlštejn, se v předhradí nad hospodářským dvorem nacházejí čtyři viniční terasy, které zde byly vybudovány pravděpodobně v 19. století.

Součástí areálu jsou též zdi opevnění a zahradní domek. Terasy jsou dlouhodobě nevyužívány a neudržovány.

Celkově je tento areál v zanedbaném stavu, zdivo hradeb je na mnoha místech narušené a rozpadá se. Jelikož tyto chátrající objekty jsou součástí památkově chráněného areálu hradu, je hrad Karlštejn uveden v seznamu ohrožených nemovitých památek ČR.